20/3/12

Super φρούτο: Αρώνια η μελανόκαρπη ( black chokeberry)


Αρώνια η μελανόκαρπη (Aronia melanocarpa): 
Ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών (Rosaceae) και είναι ευρέως διαδεδομένη ως black chokeberry. Προέρχεται από τη Βορειοανατολική Αμερική και η συστηματική του καλλιέργεια στην Ευρώπη άρχισε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού είχε αναγνωριστεί ως φαρμακευτικό φυτό. 

Είναι φυλλοβόλος θάμνος με ύψος που φτάνει τα 3 μέτρα και με καρπό μικρό, μαύρο, στρογγυλό ή οβάλ. Ανθίζει από τα μέσα Μαΐου και ο καρπός ωριμάζει στο τέλος του καλοκαιριού.

Ο φυσικός χυμός της αρώνιας έχει έντονο σκούρο χρώμα, το οποίο οφείλει στην υψηλή του περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες (φυσικές χρωστικές). Η γεύση του φρέσκου φρούτου είναι στυφή λόγω της ταννίνης, όμως με την προσθήκη ζάχαρης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή νόστιμων γλυκών του κουταλιού, ζελέ και μαρμελάδας. Από την αρώνια παρασκευάζονται, εκτός των προαναφερθέντων, κρασί, λικέρ και χυμός. Επίσης διατίθενται στα φαρμακεία του εξωτερικού σκευάσματά της σε κάψουλες, σταγόνες κ.α. λόγω των πολύτιμων φαρμακευτικών της ιδιοτήτων· άλλωστε συγκαταλέγεται στην κατηγορία των superfoods.

Η θρεπτική αξία του φυτού.
Η αρωνία η μελανόκαρπη είναι ένα από τα θρεπτικότερα φυτά (super food). Ο καρπός της περιέχει βιταμίνες: Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K, P.
Το πιο χαρακτηριστικό της αρωνίας είναι ασύγκριτα η υψηλή περιεκτικότητα των ζωτικών πολυφαινολών της βιταμίνης p. Η ιδιαίτερη περιεκτικότητα του φυτού σε πεκτίνη βοηθά στην απορρόφηση και την προστασία των οργανισμών από την ραδιενέργεια. 

Για αυτό τον λόγο στις Ανατολικές χώρες της Ευρώπης και στην πρώην ΕΣΣΔ ο καρπός της Αρωνίας χορηγείται σε εργάτες πυρηνικών εργοστασίων και κοσμοναύτες, πριν και μετά τις διαστημικές τους αποστολές. (!)
Η αρωνία είναι ένα φρούτο φορτωμένο με αντιοξειδωτικά και βιταμίνες:
1) Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση, 
2) υπερνικά νευρολογικές διαταραχές και την κόπωση. 
3) Είναι εξαιρετικά επωφελής καρπός για παιδιά, εγκύους, διαβητικούς και αθλητές. 
4) Βοηθά τη θεραπεία του καρκίνου και την καταπολέμηση του ιού της γρίπης. 
5) Ακόμα ανακουφίζει από τη βρογχίτιδα και έχει υποαλλεργικά αποτελέσματα καθώς χρησιμοποιείται σε γαστρίτιδα, αιμορραγία, αναιμία και ρευματισμούς. 
6) Μειώνει το στρες και αντιμετωπίζει καρδιαγγειακά νοσήματα. 
7) Τέλος διεγείρει το μεταβολισμό.

Το Εθνικό κέντρο Γεωργικών ερευνών έχει μελετήσει την καλλιέργεια της Αρωνίας στην Ελλάδα και μελέτες δείχνουν ότι η καλλιέργειά της σε ευρύτερη κλίμακα είναι εφικτή στην χώρα μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...